Kredittkort med rabatter

Før eller siden vil vi alle befinne oss i en situasjon der vi har behov for litt ekstra penger. Dette kan være dersom vi skal ut og reise, reparere bilen, erstatte en ødelagt hvitevare eller betale noe uforutsett. Til dette vil de aller fleste bruke oppsparte midler, men noen ganger finnes ikke disse midlene. Da kan et kredittkort være en fleksibel og god løsning for deg.

Hva er egentlig et kredittkort?

Et kredittkort er et rammelån, eller kredittlån, som ikke krever sikkerhet for lånet. I stedet for å få alle pengene inn på din konto, vil du heller få utstedt et kort. Kortet har en kredittramme på opptil 150 000 kroner som du står fritt til å bruke som du vil. Kredittrammen baserer seg på det du har søkt om, i de fleste tilfeller er det du selv som bestemmer denne rammen. Hvor mye du derimot kan få innvilget, avhenger av din personlige økonomi.

Et kredittkort kan minne veldig om et bankkort. Forskjellen ligger i at når du bruker et bankkort betaler du med dine egne midler. Når du bruker et kredittkort er det bankens penger du bruker, som du seinere også betaler tilbake. Du utsetter med andre ord betalingen til et seinere tidspunkt.

Merk deg i midlertid at kreditt har høye renter, ofte opp mot 30 %. Det kan med andre ord bli meget kostnadsfylt å benytte seg av kredittkortet, spesielt hvis du bruker lang tid på å nedbetale kreditten. Maksimal nedbetalingstid er fem år, men det anbefales å bruke under seks måneder for å holde kostnadene nede.

Krav til søker

Du må være fylt 18 år for å søke om kredittkort. I tillegg må du ha fast inntekt på mellom 100 000 kroner og 250 000 kroner. Du kan heller ikke være registrert med betalingsanmerkninger eller ha aktive inkassosaker når du søker om kreditt. Har du dette får du automatisk avslag.

Når du søker om kreditt vil banken foreta en kredittsjekk av deg som vil danne grunnlaget for en kredittscore. Banken innhenter opplysninger fra offentlig skattemyndighet og gjeldsregister for å kunne kalkulere kredittscoren din. Jo høyere score du har, desto mindre risiko utgjør du for banken. Scoren påvirker om du kan få innvilget kreditt, og hvor stor kredittrammen blir.

Hvilket kredittkort skal du velge?

Det finnes mange kort du kan velge mellom som alle tilbyr ulike rabatter og fordelsprogram. Du må selv avgjøre til hvilket formål du har tenkt til å bruke kortet mest. Når du vet dette kan valget om hvilket kort du velger være enklere å ta.

Kort med cashback

Noen tilbyr cashback når du bruker kortet. Dette kan være egne avtaler kortutsteder har med enkelte butikker som gjør at du vil få mellom 1- 5% av kjøpesummen tilbake når du handler. Enkelt forklart vil du få penger tilbake du bruker penger. Undersøk derfor hvilke butikker denne ordningen gjelder for å avgjøre om dette er av relevans for deg.

Kort med reiseforsikring

En del korttilbydere tilbyr kundene sine en egen reiseforsikring dersom de betaler mer enn halvparten av reisen med kredittkortet. Dersom du er en som er glad i å reise mye kan et slik kort være et godt alternativ for deg. Som regel pleier det også å følge en egen avbestillingsforsikring også når du bruker kortet til å betale reisen med. Dette er gjerne en tjeneste reisebyrået tar ekstra betalt for, men som du kan slippe å tenke på.

Kredittkort med drivstoffrabatt

Er du en som bruker bilen ofte og mye, kan et kredittkort med drivstoffrabatt være en god løsning for deg. Noen gir rabatt ved faste bensinstasjoner, mens andre gir rabatt ved samtlige stasjoner.

Kort med handelsrabatt

Noen har egne avtaler med fysiske butikker og nettbutikker som kan gi opptil 25 % rabatt når du betaler med kredittkortet. Undersøk derfor hvilke butikker dette er og om det kan være relevant for deg.

Kredittkort med rentefri betalingsutsettelse

De fleste tilbyr kundene sine en periode som kalles en rentefri betalingsutsettelse. Dette vil si at du, som regel i løpet av de første 45 dagene, ikke betaler renter på det du har brukt av kreditt. Dersom du for eksempel skal betale noe som du ikke kan vente med til lønn, kan det være en god løsning å benytte seg av kredittkortet.